neděle 11. prosince 2016

Vánoce // recept na perníky


Občas mám pocit, že čím jsem starší, tím víc mám chuť v kuchyni víc něco kuchtit a jelikož se blíží Vánoce a s tím i pečení cukroví, rozhodla jsem se, že si upeču perníčky. Mé první perníčky ever.
Na instagramu jsem si našla krásně ozdobené perníčky a se slovy: "To bude hračka", jsem se dala do toho. S těstem jsem byla spokojená, mělo dobrou chuť, ovšem s polevou to bylo už horší a jelikož se mi nepovedla (jak jde vidět i na fotce, neměla jsem ji dostatečně tuhou), tak sem na ni nebudu psát recept. Na závěr bych všem kuchtilkám stejného ražení jako já chtěla říct, že zdobítka (jako jsou jedlé kuličky, hvězdičky-viz fotka, apod) se na perník dávají ještě než zaschne vejce, nebo poleva (protože třeba mně to v tom zmatku nedošlo). Tak tedy.. jdeme na to.

Ingredience

  • 3 ks vejce
  • 1 lžička sody
  • 400 g hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 140 g cukru moučka
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 100 g tuku na vaření (použila jsem Heru)
  • 1 lžička kakaa

Postup

  1. Cukr spojíme s tukem na vaření, 2 vejci, medem, perníkovým kořením a kakaem.
  2. Přidáme mouku a sodu.
  3. Těsto vypracujeme a necháme 30 minut odležet v lednici.
  4. Poté těsto rozválíme a vykrajujeme.
  5. Vložíme na plech a do vyhřáté trouby (já si dala perníky na pečící papír, protože jsem líná plech umývat) a pečeme při 180°C cca 7 - 8 min.
  6. Po vyjmutí z trouby perníčky ještě teplé potřeme vyšlehaným vejcem a necháme na balkoně vychladnout.
Po vychladnutí jsem začala perníčky zdobit polevou (1 bílek + 100 g moučkového cukr  + lžička citronové šťávy), ale jak jsem již psala, poleva se mi ze stany konzistence moc nepovedla (chtělo to víc cukru), chuťově byla dobrá.
Okomentovat